به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار،بيش از سه دهه است که سومين اقتصاد بزرگ دنيا يعني ژاپن دچار رکود شده است. شايد تعجب کنيد اما رکود ژاپن با رکود اقتصاد در ايران بسيار متفاوت است. رکود از نوع ژاپني شايد آرزوي تمام اقتصاددانان ايران و هدف تمام دولت ها در اين چند سال بوده است؛ چرا که تورم پايين و نزديک به صفر در ژاپن گريباگير اقتصاد چشم بادامي ها شده است.
نگراني ژاپني ها از نرخ بسيار پايين تورم در اين کشور تا حدي است که رييس جديد بانک مرکزي ژاپن، اصلي ترين برنامه اقتصادي خود را پايان دادن به اين اوضاع و افزايش تورم توصيف مي کند. راه حلي که او براي برون رفت از اين وضعيت انتخاب کرده، افزايش تورم است؛ موضوعي که سياست مدارها و اقتصاددانان ايراني تا به حال برنامه اي براي آن ارائه نکرده اند، چرا که تورم در ايران به صورت آسان و خودکاري افزايش مي يابد!
تورم در ژاپن در ??سال متوالي از سال ????تا سال ???? ميلادي در بالاترين نقطه اوج خود رقم ?.?درصد را به ثبت رسانده و بيشتر سال ها نيز تورم پايين يا نزديک به صفر بوده است. اين تورم پايين در حالي براي بسياري از کشورهاي جهان از جمله ايران تبديل به يک آرزو شده که براي چشم بادامي ها خاطره تلخ است!
تورم در اقتصاد به معناي ميزان رشد قيمت هاست. در واقع وقتي تورم بالاست يعني ميزان رشد قيمت ها شديد بوده است و نرخ تورم پايين نيز به معناي آهنگ کند افزايش قيمت ها در اقتصاد است.
اما تورم منفي نشان دهنده چيست؟
تورم منفي يعني کاهش يا ثابت ماندن قيمت ها در اقتصاد يعني به طور مثال دارنده هاي ملک يا خودرو تمايلي به فروش دارايي خود را ندارند؛ چرا که دارايي هايشان سال به سال ارزان تر مي شود و در مقابل اگر خريدار نيز باشيد باز هم صبر مي کنيد چون اطمينان داريد که قيمت ها کاهش مي يابد. اين تقابل عرضه و تقاضا باعث مي شود توليدکننده ها نه علاقه اي به سرمايه گذاري و نه علاقه اي به افزايش توليد داشته باشند چون خريداري نيست و اقتصاد در حالت سکون به سر مي برد.
با اين اوضاع بانک مرکزي اين کشور بدون دخالت مستقيم دولت ژاپن تصميم گرفته است تا با تزريق پول به اقتصاد رونق را به اين کشور بازگرداند، درست مثل تصميمي که محمود احمدي نژاد در سال هاي اوليه حضورش در پاستور گرفت و به بانک مرکزي دستور داد تا نقدينگي را افزايش دهد؛ تصميمي که نادانسته به جاي رونق اقتصاد ايران سبب شد تا گره رکود اقتصادي در کشور کورتر شود!
بانک مرکزي ژاپن با خريد اوراق قرضه بلند مدت، علاوه بر افزايش نقدينگي، به دنبال آن است تا نرخ بهره قرض دادن پول را ارزان کند. تا با افزايش نقدينگي مردم، توليد کنندگان و شرکت ها به وام گرفتن تشويق شده و خريد کنند. از ديگر تصميمات دولت ژاپن خريد سهام در بورس است؛ چرا که با اين اقدام نيز نقدينگي افزايش مي يابد و ارزش بازار بورس اين کشور نيز بالا مي رود. با اين اقدام شرکت هاي حاضر در بورس نيز پولدارتر شده و سرمايه گذاري نيز افزايش مي يابد. با تمام اين اقدامات بانک مرکزي اين کشور پيش بيني کرده است تورم سومين اقتصاد بزرگ دنيا تا ?درصد افزايش مي يابد و اقتصاد اين کشور وراد دوران رونق مي شود.
دليل تورم منفي ژاپني ها چيست؟
ژاپن نه منابع نفتي دارد و نه منابع طبيعي که با تکيه بر آنها بتواند اقتصاد خود را بگرداند. ژاپن هيچگاه مانند ايران نبود چرا که نه در زمينه کشاورزي و نه در زمينه نفت و گاز منابع ايران را نداشت و اين در حالي بود که ايرانيان با وجود داشتن هوش و نبوغي بالاتر از ژاپني ها سالهاست که تنها به نفت و منابع طبيعي خود اکتفا کردند!
تنها مزيت ژاپني ها، صنعت و دانش آنهاست که به واسطه اين دو عامل مهم توانسته است از صادرکننده هاي بزرگ دنيا باشد. اما رکود آمريکا و اروپا و رشد اقتصادي همتاي ژاپني ها يعني چين، مشتري هاي ژاپن را کم کرده است و به رکود در اين کشور دامن زده است؛موضوعي که با شروع بحران اقتصادي آمريکا و اروپا، کارشناسان را نگران کرده بود که مبادا رکود در اقتصاد آمريکا ،بزرگترين شريک تجاري ژاپن موجب وقفه در رشد اقتصادي سرزمين آفتاب تابان شود.
بد نيست بدانيد در علم اقتصاد وقتي کشوري تورم تک رقمي بالاتري داشته باشد، در دوران رونق اقتصادي به سر مي برد و بالعکس. شايد بگوييد با اين حساب با وجود تورم ??درصدي در ايران ما هم بايد در دوران رونق باشيم. ولي اينطور نيست. طبق اصول علم اقتصاد، تورم و بيکاري بايد با يکديگر رابطه عکس داشته باشند. يعني وقتي تورم بالا مي رود به واسطه ورود اقتصاد به دوران رونق بايد از ميزان بيکاري کاسته شود. معضلي که ايران در حال حاضر با آن روبروست رکود نيست بلکه رکود تورمي است يعني وقتي که تورم و بيکاري به جاي رابطه عکس، رابطه مستقيم دارند.
منبع:افکار نيوز